Mijn verhaal

Hallo ik ben Rianne van der Weide en ben 21. Aan de buitenkant is er niks bijzonders te zien. Maar aan de binnenkant is er wel wat aan de hand. Ik heb namelijk de ziekte van Hirschsprung. Dat is een aangeboren darmziekte.
Op 9 mei ben ik geboren. Maar mijn ouders hadden al heel snel in de gaten dat er iets met mij aan de hand was. Na drie dagen ben ik weer opgenomen en hebben ze kunnen vaststellen dat ik de ziekte van Hirschsprung had. Hierna heb ik een stoma gekregen. Na een tijdje werd het zieke stuk darm verwijderd en in een derde operatie het stoma opgeheven.
Een vierde operatie volgde in 2004. Toen ben ik naar de plastisch chirurg gegaan om de littekens op mijn buik te corrigeren. Na de operatie waren er twee hechtingen achter gebleven. Een is er door mijn toenmalige kinderchirurg verwijderd en de andere is blijven zitten. Deze hechting is er begin 2014 eruit gehaald.
Ik heb een redelijk normale jeugd gehad. De basisschool heb ik regulier doorlopen en de middelbare school tot en met de derde klas heb ik ook regulier gedaan. Toen ben ik naar de Monnikskap overgeschakeld omdat de vierde klas mij in het reguliere onderwijs te zwaar werd. Op de Monnikskap ging het ook redelijk maar het examen ging mis. En daar waren meerdere redenen voor, waarom dat zo mis ging.
Ten eerste duurde het examen voor mij te lang. Het reguliere examen duurt normaal 2,5/3 uur en dat is voor mij echt te lang. Mijn maximale concentratievermogen is een halfuur.
De tweede reden kwamen we pas na het examen achter. Ik had namelijk een hele lage hemoglobinegehalte. Een normale HB waarde voor een volwassen vrouw is tussen 7,3 en 10. Ik had een waarde van 4,2. Dat is meestal de waarde waarbij extra bloed bij gegeven wordt.
Toen ging ik op zoek naar iets passends qua studie. Maar werd overal geweigerd. Tot ik een BAAS-traject bij Pluryn kon doen. Maar daar had ik een CIZ indicatie voor nodig. En dat kreeg ik ook niet. Dus hebben we het gewoon op vrijwillige basis gedaan. In november 2014 ben ik begonnen met een leer-werkstage bij Huize Rosa. Daar werk ik momenteel bij de huishouding.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s